Visie
Kunstenaars reageren op geheel eigen wijze op actuele situaties en ontwikkelingen als ze hiertoe wordt uitgedaagd. Ontwikkel- en transitie locaties zijn hiervoor uiterst geschikt. Innovatie ontstaat waar verschillende kennisgebieden ineengrijpen. MIR koppelt kunstenaar en projectlocatie aan elkaar, en biedt met haar unieke, zelfvoorzienende paviljoen een expeditiestation van waaruit ontdekt en gewerkt kan worden.
Op iedere locatie gaat een onderzoekende kunstenaar de interactie met de omgevingsdynamiek aan, wat leidt tot vernieuwende beeldende kunstuitingen. Het stimuleren van jonge kunstprofessionals om zichzelf met interdisciplinair onderzoek te ontwikkelen en - anderzijds - het gebruik van de vrije ruimte, zorgt voor nieuwe perspectieven en verbinding. MIR wordt opgezet op overgangsplekken waar: grenzen vervagen, disciplines overlappen, gebruik verandert: daar waar nieuwe kansen ontstaan. MIR omarmt vernieuwing en verandering en blijft daarom reizen, op zoek naar ‘rafelranden’ en ‘kraamkamers’.
Missie
Als een reizende pionier maakt het MIR Project verbinding tussen kennis en kunst. MIR vindt het belangrijk om kunstenaars in staat te stellen een andere horizon te kiezen. Dat resulteert in vernieuwend, site-specifiek werk met een onderzoekend, wetenschappelijk of technisch karakter.
MIR stelt zich voor als kwartiermaker in de kunst: op locaties die in ontwikkeling zijn of waar het effect van nieuwsgierigheid anderzijds voelbaar is. In een unieke ruimte trekken beeldend kunstenaars hun eigen plan, dat past bij hun professionele ontwikkeling en bovendien in relatie staat tot een specifieke omgeving. De tentoonstellingen waarin hun project resulteert, zijn doorgaans solo's, vaak in de richting van media- en installatiekunst.
Wat is MIR
MIR is een reizend atelier en mobiele tentoonstellingsruimte in één. De kunstenaars werken in een periode aan locatiespecifieke projecten, waarbij ze de verbinding zoeken met verschillende disciplines, zoals wetenschap, techniek en maatschappelijk urgente thema’s.
Mobiel: met het karakteristieke, verplaatsbare en energieneutrale paviljoen trekt het MIR Project door heel Nederland.
Interdisciplinair: MIR verbindt; er is interactie tussen de kunstenaar, een specifieke plek, een aanverwante discipline en de toeschouwer om informatie en kennis uit te wisselen.
Ruimtestation: de MIR-kunstenaar is een onderzoeker op ontdekkingsreis en reageert met beeldende kunst op een specifieke locatie.
Lees meer over MIR:
12 juli 2019 De wereld werkt in Arnhem - Anouk Mastenbroek en Alphons ter Avest over MIR Project
1 juli 2019 Recourse- Kunstproject MIR doet campus aan
5 mei 2018 Micro Art-initiatieven # 16 MIR-project
10 januari 2018 Vice-Domas van Wijk zat in een iglotent, en dit is hoe hij die achterlaat