MIR Project

Missie
MIR is een Mobiele en Interdisciplinaire Ruimte. Het autarkische paviljoen vouwt zich uit een zeecontainer die met regulier transport naar alle uithoeken is te verplaatsen. MIR ziet zichzelf als kwartiermaker in de kunst; op transitie-locaties en buitenterreinen, die al dan niet in ontwikkeling zijn, wordt tijdelijk kampement opgeslagen voor kunstprojecten. Het voor de troepen uitlopen levert situaties op die vaak uitzonderlijke kansen bieden voor (jonge) professionals in de kunsten. Kunstenaars worden benaderd of melden zich met een plan, afgestemd op deze unieke ruimte en in relatie tot een bepaalde omgeving. Doorgaans zijn het solo’s op het gebied van media- en installatiekunst; site specific werk met een onderzoekend, wetenschappelijk of technisch karakter. In een korte- of langdurige werkperiode komt een nieuw werk tot stand. MIR wil in de programmering een diversiteit laten zien die binnen de visie van de MIR past.
 
Visie
MIR stimuleert jonge professionals i.s.m. gevestigde namen om in de vrije ruimte van MIR een plan te ontwikkelen. Hierin is het pionieren op de plek waar het is “geland” het uitgangspunt. Als een reizende pionier maakt het MIR Project verbinding tussen verschillende disciplines, locaties, en evenementen en bereiken daardoor een zeer divers publiek.
 
Wat is de MIR
In 2010 werd het MIR-paviljoen als aards ruimte lab voor kunstprojecten gebouwd en gelanceerd. Inhakend op deze tijd vormde zich de behoefte om te beschikken over een mobiel tentoonstellingspaviljoen specifiek geschikt voor de kunstsector. In deze combinatie van exploratie en mobiliteit ligt een nieuwe onderzoeks/presentatie-mogelijkheid besloten. MIR is een Mobiel en Interdisciplinair Ruimtestation, dat in de naam ook zinspeelt op het bijzondere Russische ruimtelaboratorium MIR (Мир: Russisch voor wereldgemeenschap en vrede), dat in 2001 is opgegeven en moedwillig op de aarde is neergestort.
 
MIR is een systeem van units dat uit een 6ft.container gevouwen wordt tot een Dome van 150 m2 (diameter14m, hoogte 7m), een containerruimte van 20 m2 en een broeikas van 15 m2. Er is nog een extra identieke Dome die gekoppeld kan worden zodat een totaaloppervlak ontstaat van 235 m2. De zonnepanelen en een windturbine laden accu’s op die ingebouwd zijn in de container die een kleine elektriciteitscentrale vormen voor lichte 220 V-apparatuur. MIR kan binnen een dag worden opgebouwd.
 
Wil je op hoogte blijven?
Schijf je dan (via contactpagina) in voor nieuwsbrief en volg onze sociale media.