Ronald van der Meijs @ Go Short

7 & 8 april 2018

Ronald van der Meijs maakt locatie gebonden installaties die laten zien hoe wij ons verhouden tot onze technocratische maatschappij. Hij laat bewust een gebied ontstaan tussen verlangen en acceptatie en zoekt naar een dialoog tussen natuur en technologie ofwel natuur versus cultuur.
 
Het werk Exploring earthly sounds for nine candles past inhoudelijk goed op de MIR locatie naast de Mariënburgkapel in Nijmegen ter gelegenheid van het Go-Short Filmfestival. Deze installatie zorgt voor een zeer traag veranderende geluidscompositie waarbij brandende kerkkaarsen een mechaniek in werking zetten en daardoor enorme bas orgelpijpen van toonhoogte laat veranderen. Deze verandering gaat zo langzaam dat hierdoor een constant
 
en traag veranderende pulserende bastoon ontstaat. De kaarsen zijn in feite de muzikanten van deze geluidsinstallatie en door hun diversiteit in grootte en brandsnelheid transformeert het geluid van elke orgelpijp onregelmatig en zeer langzaam. Op deze manier verandert het algehele geluid voortdurend, maar zo traag dat het nauwelijks waarneembaar is. Het werk appelleert daarmee aan onze menselijkheid, aan de kwetsbaarheid van het leven en aan het vaak onmerkbare maar progressieve verval van geest en lichaam.

Het werk van Ronald van der Meijs is te zien op 7 &  8 april tussen 13.00 en 20.00 uur tijdens Go Short in Nijmegen op het Marienburgplein. De opening is op 7 april om 17.00 uur.